miljøbleier.no

HAR DU SPØRSMÅL?


OFTE STILTE SPØRSMÅL


Q.      Hvor mange tøybleier trenger jeg?


Hvor mange tøybleier du trenger avhenger av hvor gammelt barnet ditt er og hvor ofte du ønsker å vaske. Til nyfødte anbefales det 20-25 tøybleier. Fra barnet er cirka tre måneder er 10-20 bleier ofte tilstrekkelig, avhengig av barnets alder.


En billigere løsning er å kjøpe flere innlegg enn lommebleier. Innleggene bruker lengre tid på å tørke enn lommebleiene. Dersom du bruker høy hastighet på sentrifugeringen er lommebleiene ofte nesten tørre etter vask. Har du for eksempel 10 lommebleier og 15 innlegg kan du bruke lommebleier mens innleggene tørker.Q.      Hvordan får jeg økonomisk støtte til å kjøpe tøybleier?


Ca. 30 % av kommunene i Norge tilbyr økonomisk støtte til å kjøpe tøybleier. Undersøk her om du er heldig og bor i en kommune som gir slik støtte. De fleste kommunene gir kun støtte til kjøp av nye tøybleier og krever kvittering før tilskuddet utbetales. Følg linken og send inn søknad til din kommune.


Q.      Kan rispapiret kastes i do?


Rispapiret er nedbrytbar, men vann og avløpsetatene i Norge anbefaler likevel ikke at rispapirene kastes i do da det kan føre til tette rør.Q.      Hvorfor lekker det urin?


 • Har du et tykt nok innlegg? Tøybleiene klarer ikke å absorbere like mye urin som engangsbleiene. Dersom barnet tisser mye, må du enten bytte bleie oftere, bruke to tøyinnlegg (4-lags innlegg) eller et tykkere tøyinnlegg (5-lags). Du kan også bruke booster som er et tynt superabsorberende innlegg som brukes i tillegg til tøyinnlegg. 
 • Er det på tide med en dyprens? Over tid kan rester av vaskemiddel og annet påvirke oppsugningsevnen og dermed føre til lekkasje. Dersom bleiene lukter urin når de er nyvaskede, så er det et tegn på at behovet for dyprens er der. En dyprens er like enkelt som en vanlig vask av brukte bleier. Vask først de skitne bleiene som vanlig. Ta så en dyprens på denne måten:
  • Vask med forvask. 
  • Dropp vaskemiddel.
  • Ha 1-2 ss natron i forvaskkammeret. 
  • Ha 1-2 ss eddik i tøymyknerkammet. 
  • Voila, dyprens ferdig!
 • Er bleien festet tett nok? Bleien kan både strammes i høyden og i livet. Se vår tøybleieguide for nærmere informasjon om hvordan bleien festes.
 • Stikker rispapiret utenfor bleien? Rispapiret absorberer urin og vil føre til lekkasje om det stikker en liten flik utenfor bleien. Vær derfor nøye med at hele hele rispapiret ligger innenfor bleien.
 • Har du brukt tøymykner? Ikke gjør det! Tøymykner påvirker absorberingsevnen og kan føre til at væske ikke trekkes inn som det skal. 
 • Har du brukt tørketrommel? Ikke gjør det heller! Tørketrommel kan skade fibrene og påvirke absorberingsevnen.


Q.      Er det virkelig mer miljøvennlig med tøybleier enn med engangsbleier?


Tøybleier og engangsbleier har begge sine miljøbelastninger. For tøybleien er det vasking av tøybleiene som utgjør mesteparten av tøybleiens miljøbelastning. Ved engangsbleiene er det derimot produksjon og avfallshåndteringen som er den største miljøbelastningen.


Tøybleier er mer miljøvennlig enn engangsbleier dersom du lufttørker bleiene og vaske bleiene i full maskin på maks 60 grader.


Q.      Hvorfor selger dere kun lommebleier og ikke andre typer bleier?


Vi ønsker å gjøre det enklest mulig å begynne med tøybleier. De mange ulike tøybleievariantene kan oppleves forvirrende og vi har derfor valgt en av de mest populære variantene. 

Q.      Hvor står det hvilken størrelse bleiene er?


Alle tøybleiene våre er i one size størrelse. Det betyr at de skal passe barn fra ca. 3 kg og opp til ca. 15 kg. For noen er bleiene mulig å bruke i hele barnets bleieperiode. Du slipper dermed å kjøpe nye tøybleier etter hvert som barnet vokser og sparer både miljø og penger. 


Q.      Kan bleiene brukes om natta?


Du kan fint bruke tøybleiene på natten også, men bør ha ekstra innlegg i for å unngå lekkasje. Mens noen synes to 4-lags innlegg funker flott, må andre ha 5-lags innlegg og/eller booster. Noen synes de mange innleggene blir klumpete og for store, og velger derfor heller ett innlegg med booster i tillegg. Her er det bare å prøve deg frem for å finne den løsningen som funker best for ditt barn.